piątek, 5 listopada 2010

Zdrowa, zielona zupa-krem I

Składniki na 1 porcję:
Pół marchewki
Mały ziemniaczek
Różyczka brokułu
Łyżka kleiku lub kaszki ryżowej
Kawałek masła śmietankowego extra
Woda


Obieramy ziemniak i marchewkę, kroimy na kawałki. Zalewamy szklanką wrzątku. Gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy umytą różyczkę brokułu i gotujemy kolejne 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie. Z ugotowanej zupy odlewamy pół szklanki wywaru i trochę przestudzamy (gdzieś do 40-50oC). Dodajemy kawałek masła i łyżkę kleiku ryżowego. Wszystko miksujemy blenderem.
Jeżeli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dolewamy trochę wywaru z warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz