niedziela, 14 listopada 2010

Mini-barszczyk

Składniki na 1 porcję:
Mały ziemniaczek
Mały buraczek
Mały pomidorek
Woda


Od niego jest dobrze zacząć przygodę malca z burakami. Buraki, co prawda podaje się po 7 miesiącu według wskazań najnowszego schematu żywienia dla niemowląt, ale mój półroczniak z apetytem zjadł mini-barszczyk. Buraki to prawdziwa skarbnica witamin: A, C, B1, a także minerałów, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt. Temu ostatniemu pierwiastkowi należy się szczególna uwaga, gdyż jest on niezbędny do tworzenia czerwonych ciałek krwi i zapobiega występowaniu anemii.

Przyrządzanie barszczyku wygląda następująco: obieramy ziemniak i burak, kroimy na kawałki. Wrzucamy pomidora do wrzątku i od razu wyjmujemy i wkładamy pod zimną wodę. Zdejmujemy z pomidora skórkę. Wszystkie warzywa zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 25 minut. Przecieramy przez sitko. Barszczyk musi mieć półpłynną konsystencję

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz