poniedziałek, 15 listopada 2010

Indyk na słodko

Składniki na 1 porcję:

Kawałeczek filetu z indyka
Nieduży kawałek dojrzałej dyni
Jabłko
Woda


Mięso z indyka gotujemy osobno, np. podczas przyrządzania obiadu dla całej rodziny. Dynię obieramy ze skórki, kroimy na kostki o grubości ok. 1,5 cm., dodajemy kawałek ugotowanego już indyka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 10-15 minut. Podczas gotowania trzemy na drobnej tarce, obrane ze skóry jabłko.Dodajemy do dyni i indyka i wszystko miksujemy.
Dlaczego dodajemy jabłuszko surowe? Otóż żelazo, zawarte w mięsie najlepiej jest przyswajalne z witaminą C, którą możemy znaleźć w surowym jabłku. Żelazo jest kluczowym składnikiem w żywieniu niemowląt, gdyż mleko matki zawiera jego nieduże ilości, a zapasy z życia płodowego powoli już wyczerpują się.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz